9.5.2010

Portaali helppo tie matkailijoiden tietoisuuteen

Matkailun Internet-markkinointi koulutukseni lisätehtävä nro 13

Referaatti Matti Linnoilan artikkelista MEK:n Matkailusilmä-lehdessä
(nro 2/ 2009, sivu 7).

Artikkelissaan Linnoila kertoo MEK:n maaportaalista joka tarjoaa matkailuyrittäjille sivuston helpompaan matkailijakontaktointiin. MEK:n vision mukaisesti portaalin avulla internetin käyttäjä kaikkialta maailmasta voi löytää perille niin yrityksen omiin tietoihin, toisten kuluttajien kommentteihin sen palveluista, kuin varaamaan eli ostamaan sen tuotteita. Linnoila luottaa hakukoneoptimointiin ja pitää MEK:n portaalin korkeaa listaussijoitusta todennäköisempänä kuin mihin yksittäisellä yrityksellä on mahdollista päästä.

Portaali tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden hoitaa erilaiset matkavalmistelut suunnittelusta matkakokemuksien jakamiseen saakka. Yrittäjälle siihen liittyminen on helppoa ja jopa ilmaista. Eri vaihtoehdot on paketoitu yrittäjälle valmiiksi ja hinta vaihtelee ilmaiseksi julkaistavista perustiedoista monipuoliseen ja runsain kuvin varustettuun esittelyyn. Tietojen päivittämiset eri kielillä voi joko hoitaa suoraan itse tai teettää maksua vastaan.

Matkailija löytää portaalista matkakohteet, alueet, matkailukeskusten aktiviteetit ja elämykset sekä liikenneyhteydet maailmalta Suomeen ja Suomessa. Sieltä voi myös saman tien varata matkansa. Perusasioiden lisäksi portaalissa on muun muassa karttapalvelu, jossa yrityksen sijainti on nähtävissä kartalta matkareitin suunnittelua varten. Saatavissa on myös säätiedot ja –ennusteet paikkakunnittain. Suuri osa palveluista on tarjolla myös mobiiliversioina jo matkalla oleville kuluttajille.

Matkailija voi ennen koko matkaelämyksen aikana kirjoittaa matkakertomuksia, jakaa kokemuksia muiden kanssa, esitellä valokuviaan ja videoitaan sekä arvioida pistein kokemuksiaan suomalaisista matkakohteista ja -palveluista. Yhteisöllisten sisältöjen merkitys on noussut netinkäyttäjille jopa tärkeämmäksi kuin matkailuorganisaatioiden ja yritysten itse julkaisemat tiedot. Matkailuyrityksille ne ovat tärkeitä markkinointikanavia ja tuotekehityksen ohjaajia.

Internet-markkinointikampanja Roosa nauha

Matkailun Internet-markkinointi koulutukseni lisätehtävä nro 12

Syöpäliiton toteuttama Roosa nauha-kampanja yhdistää niin yrityksiä kuin yksityisiä ihmisiä taistelemaan mörköä - rintasyöpää – ja sen ympärillä vellovia ennakkoluuloja vastaan. Vuosittain lähes 4.200 suomalaisnaista sairastuu rintasyöpään. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja koskettaa myös lukuisia läheisiä.

Kampanjan taustaa
Pink Ribbon eli Roosa nauha-kampanja sai alkunsa 1990-luvun alussa Yhdysvalloissa. Sillä haluttiin kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyövän tutkimukseen. Symboliksi valittiin vaaleanpunainen silkkirusetti. Kampanja levisi yli 40 muuhun maahan ja järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran 2003. Alusta lähtien Suomessa on tehty yhteistyötä näkyvien tahojen kanssa jotka ovat sitoutuneet jatkuvaan tukityöhön. Vuonna 2009 mukana oli jo toistakymmentä tahoa ja tuotto ylitti puoli miljoonaa euroa.

Lahjoitusvarat
Roosa nauha-keräykseen annetut lahjoitukset ohjataan Syöpäsäätiön välityksellä kotimaiseen rintasyöpätutkimukseen ja asiantuntevaan neuvontaan. Yritykset lahjoittavat osan Roosa nauha-tuotteidensa tuotosta Syöpäsäätiölle ja samalla välittävät eteenpäin viestiä tutkimustyön merkityksestä. 2010 mukana ovat mm. Avon, Bevita, Fiskars, Me Naiset ja Samsung. Kehittyneiden syöpähoitojen ansiosta suurin osa rintasyöpään sairastuneista paranee kokonaan ja palaa työelämään.

Miksi yritykset lähtevät mukaan
Yhteistyökumppanuus kampanjassa on yrityksille tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta, mahdollisuus tavoittaa tärkeitä yhteistyökumppaneita ja keino vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin. Myytävien erityistuotteiden lisäksi yritykset voivat lahjoittaa rahaa Roosa nauha-rahastoon esim. jouluna (ja hyödyntää verovähennyskelpoisuuden).

Käytetyt mediat
Erityisesti lokakuu on tärkeää aikaa kampanjalle ja silloin voikin nähdä kampanjan tukijoita liikkeellä rintapielessään vaaleanpunainen rusetti, joka on kampanjan kansainvälinen symboli. Tänä vuonna rusetti on saanut Hanna Sarénin suunnitteleman design-asun.

Tiedottavan nettisivuston http://www.roosanauha.fi/ lisäksi kampanja on esillä ”Pukeudu pinkkiin” -kampanjapäivänä 23.10, jolloin kansalaisia kannustetaan pukeutumaan pinkkiin ja tekemään lahjoitus tukityöhön. Lahjoituksia voi tehdä puhelimitse, tilisiirtona, verkkopankkilahjoituksina sekä liittymällä kuukausilahjoittajaksi.

Jokainen voi perustaa oman Pinkin Potti -keräyksen kotimaisen rintasyöpätutkimuksen hyväksi ja kartuttaa samalla yhteistä keräyspottia. Potin perustaminen tapahtuu osoitteessa roosanauha.fi.

Lisäksi kampanjan nettisivustolta voi ostaa tukituotteita kuten roosia nauhoja, sateenvarjoja, huiveja ja tuoksukoruja. Yhteistyökumppaneista Fiskarsilla on nettikaupassa myynnissä mm. hemaiseva puutarhasetti. Toki myös Facebookissa on oma fanisivusto Roosa nauhalle ja sen jäsenmäärä on tällä hetkellä reilut 35.000.

Helsingin Lasipalatsissa on kampanjaviikolla esillä ”Paluu arkeen ja unelmiin”-näyttely jossa on esillä suomalaisnaisten iltapukuja mm. Linnan juhlista ja valokuvanäyttely rintasyöpää sairastaneesta Onerva Utriaisesta sairauden eri vaiheissa.

Tärkeä tukimedia on myös positiivinen julkisuus jota kampanjalle kertyy erilaisten pienempien tapahtumien myötä pitkin vuotta. Erityisesti naispuolisia julkisuuden henkilöitä on esiintynyt kampanjan tukihenkilöinä ja antanut nimensä käyttöön asian tiimoilla (esim. Päivi Räsänen, Tanja Karpela, Vanessa Kurri). Suomessa olisi suotavaa myös miesten osallistua enemmän tukityöhön, kansainvälisenä esimerkkinä vaikkapa Phil Mickelsson US Masters-golfturnauksessa.