9.5.2010

Portaali helppo tie matkailijoiden tietoisuuteen

Matkailun Internet-markkinointi koulutukseni lisätehtävä nro 13

Referaatti Matti Linnoilan artikkelista MEK:n Matkailusilmä-lehdessä
(nro 2/ 2009, sivu 7).

Artikkelissaan Linnoila kertoo MEK:n maaportaalista joka tarjoaa matkailuyrittäjille sivuston helpompaan matkailijakontaktointiin. MEK:n vision mukaisesti portaalin avulla internetin käyttäjä kaikkialta maailmasta voi löytää perille niin yrityksen omiin tietoihin, toisten kuluttajien kommentteihin sen palveluista, kuin varaamaan eli ostamaan sen tuotteita. Linnoila luottaa hakukoneoptimointiin ja pitää MEK:n portaalin korkeaa listaussijoitusta todennäköisempänä kuin mihin yksittäisellä yrityksellä on mahdollista päästä.

Portaali tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden hoitaa erilaiset matkavalmistelut suunnittelusta matkakokemuksien jakamiseen saakka. Yrittäjälle siihen liittyminen on helppoa ja jopa ilmaista. Eri vaihtoehdot on paketoitu yrittäjälle valmiiksi ja hinta vaihtelee ilmaiseksi julkaistavista perustiedoista monipuoliseen ja runsain kuvin varustettuun esittelyyn. Tietojen päivittämiset eri kielillä voi joko hoitaa suoraan itse tai teettää maksua vastaan.

Matkailija löytää portaalista matkakohteet, alueet, matkailukeskusten aktiviteetit ja elämykset sekä liikenneyhteydet maailmalta Suomeen ja Suomessa. Sieltä voi myös saman tien varata matkansa. Perusasioiden lisäksi portaalissa on muun muassa karttapalvelu, jossa yrityksen sijainti on nähtävissä kartalta matkareitin suunnittelua varten. Saatavissa on myös säätiedot ja –ennusteet paikkakunnittain. Suuri osa palveluista on tarjolla myös mobiiliversioina jo matkalla oleville kuluttajille.

Matkailija voi ennen koko matkaelämyksen aikana kirjoittaa matkakertomuksia, jakaa kokemuksia muiden kanssa, esitellä valokuviaan ja videoitaan sekä arvioida pistein kokemuksiaan suomalaisista matkakohteista ja -palveluista. Yhteisöllisten sisältöjen merkitys on noussut netinkäyttäjille jopa tärkeämmäksi kuin matkailuorganisaatioiden ja yritysten itse julkaisemat tiedot. Matkailuyrityksille ne ovat tärkeitä markkinointikanavia ja tuotekehityksen ohjaajia.